Színekről

Colinette Point Five - Alabaster
A színek világa káprázatos világ, igazi csábítás. Pedig nem olyan könnyű helyesen választani közülük. Húszas éveim elején sok melegszínű, barnás-vöröses tónusú ruhát viseltem, mert olyan természetközelinek tűntek számomra, s mert másokon tetszett. Holott sem a meleg színek, sem a sötét árnyalatok nem hozzám valók.

Nem arról beszélek persze, amikor az ember leszalad a boltba, vagy amikor kisebb gondja is jóval nagyobb annál, hogy mit viseljen. Hanem az élet azon szerencsés pillanatairól, amikor módunkban áll, vagy szeretnénk választani. Ilyenkor jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy mely színek előnyösek számunkra. Mondhatnám azt is: ez teljesen független az aktuális divatszínektől. És ez majdnem így is van. De éppen ezért a divattervezők is több színskálát készítenek egy-egy szezonra - tudván, hogy nem mindenkinek előnyös ugyanaz.

A színek ilyen célú csoportosítására létezik egy nagyon egyszerű, mégis hasznos rendszer, ez pedig az évszakokhoz kapcsolódik. Nem attól függ, hogy ki mikor született, hanem az a lényeg, hogy milyen külső adottságai vannak: milyen színű (eredetileg) a haja, a szeme, és főleg az arcbőre.
Az bőr tónusa lehet világos vagy sötét, a hússzín mögött meleg sárgás vagy hideg kékes árnyalattal.

Eszerint négy évszaktípusba tudjuk sorolni az embereket:
Világos-meleg összkép (haj, szemek) meleg/sárgás árnyalatú bőr: TAVASZ típus
Világos-hideg összkép (haj, szemek) hideg/kékes árnylatú bőr: NYÁR típus
Sötét-meleg összkép (haj, szemek) meleg/sárgás árnylatú bőr: ŐSZ típus
Sötét-hideg összkép (haj, szemek) hideg/kékes árnylatú bőr: TÉL típus

(Többé-kevésbé minden ember elhelyezhető valamelyik csoportban, mert a természet nem szokta ezeket keverni: egy fakószőke hajú lánynak ritkán van sötétbarna szeme. Egyes népcsoportok pedig egyértelműen besorolhatók.)

Ennek megfelelően az egyes évszaktípusok a következő színeket viselhetik:

TAVASZ: meleg pasztelszínek
NYÁR: hideg pasztelszínek
ŐSZ: meleg telt színek
TÉL: hideg telt színek

Amikor az emberek tudatosan vagy tudatlanul követik ezt a végtelenül egyszerű sémát, akkor érezzük, hogy a színek, amit viselnek, összhangban vannak külső adottságaikkal.
Gondoljunk arra, hogy a természet sem keveri a novemberi fű fakó zöldessárga színét a májusi virágok élénk színeivel. (Ezért mondjuk az is meggondolandó, milyen színre festjük a házunkat - hiszen az nem fog az évszakokkal változni, noha a fényviszonyok azért más-más színben láttatják. Érdemes a ház esetében is a mindig előnyös natúr színeknél maradni.)
A hajfestésnél és a sminknél is (ha már egyátalán festéket használ valaki) nagyon meg kell gondolni, hogy mely színek erősítik eredeti adottságainkat, és melyek rontják a harmóniát. Alapvetően hideg árnyalatú hajszínt melegre festetni, vagy nagyon sötétet nagyon világosra - disszonáns összképet eredményez.

Manapság nagyon sok multicolor (azaz többszínű) fonalat lehet kapni. Sajnos olyanok is vannak köztük, amelyeknél képtelenek vagyunk eldönteni, hogy melyik fenti csoportba tartozna egy-egy színvilág, mert egyformán domináns benne kettő vagy több színcsoport is. (Nem egy-egy felbukkanó színről beszélek, hanem az összbenyomásról.) Az ilyen színkombináció valószínűleg senkinek sem lesz előnyös.
Vannak ugyanakkor jól eltalált kombinációk is, melyekről azonnal megmondhatjuk, hová tartozik.

Nem beszéltem még a hozzám közel álló natúr színekről, amelyek azt a benyomást keltik, hogy tulajdonképpen a nyers alapanyag áll előttünk, talán nem is festették. Ezek a színek szinte minden embernek előnyösek, bár itt is célszerű az egyes árnyalatokat a fenti ismérvek szerint megvizsgálni.
A natúr színek további előnye az is, hogy könnyebben kombinálhatók más színekkel.
S egy mondat erejéig visszatérve a barnára: én is viselhetek barnát, de nyár típus lévén inkább kiegészítő, mint domináns színként: a világos-hideg, szürkés- vagy nugátbarna árnyalatokat. A vöröst (különösen a szépséges rézvöröst) azonban célszerű mellőznöm.

A színek egyértelmű meghatározására a Pantone-színrendszer használatos. Ezt alkalmazzák a nagyobb fonalgyártó cégek is. Én inkább inspirációként használom a tervezéshez.

PANTONE bőrszínek

A kézzel festett fonalak c. bejegyzésnél további információk olvashatók a színek és az egyes szálféleségek kapcsolatáról. Az oldalsávon is találhatók hasznos linkek a színek témájában.