Kézzel festett fonalak

Colinette Mohair 78% moher / 13% gyapjú / 9% nejlon
Nagyon szeretek kézzel festett fonalakkal dolgozni, egy időben gyakran a brit Colinette cég fonalaiból készültek a munkáim. Egyrészt a gazdag fonalválaszték, másrészt a még gazdagabb színválaszték okán.
Sajnos egy ideje a Colinette fonalak nagyon megdrágultak, így hiába venném közvetlenül a gyártótól a fonalat,  hiába kedvező a postaköltség, már nagyon meggondolandó, hogy mire és mennyit érdemes szánni, noha olyan gyönyörű fonalakkal büszkélkedhetnek, mint például az Art.
A következőkben szeretném néhány kép segítségével bemutatni azt, miképpen érvényesül ugyanaz a színvilág a különböző összetételű és eltérő struktúrájú fonalakon.

Point Five 100% gyapjú
Példának a Colinette egyik újabb színét, a szerecsendiót (nutmeg) választottam.
Most pedig lássunk néhány fonalat ugyanerre a színre festve (a teljesség igénye nélkül):

A gyapjú, a moher és általában az állati eredetű fonalak sokkal erőteljesebben adják vissza ugyanazt a színt, mély tónusok, nagy kontrasztok jellemzik ezeket az anyagokat.


Jitterbug 100% merinógyapjú

Természetesen a fonal textúrája (pl. hogy egy vagy több szálból font) is befolyásolja a szín minőségét.
A növényi szálak (különösen a pamut és a bambusz) esetében a színek tompábbak, világosabbak, a kontrasztok elmosódnak.
A fényes felületű anyagokat (pl. selyem) szintén világosabbnak látjuk, éppen a nagy fényvisszaverő képességük okán.Wigwam 100% pamut
Izgalmas színhatások érhetők el a különböző szálak keverésével.

(Fentiek természetesen csak a kézi festésre vonatkoznak. Kipróbálhatjuk egyébként különböző festetlen alapanyagok színezését teával, zölden begyűjtött dióvirággal, gyógynövényekkel, hagymával.)
Art 79% gyapjú / 21% bambusz


(Fotók: a Colinette hivatalos honlapjáról)