Kezelési útmutató

Habu Textiles - 100% nyers selyem
A kötött és horgolt ruhadarabokat alapanyagigényüknél és egyedi kialakításuknál fogva érthetően nem egy-egy szezonra, hanem hosszú élettartamra tervezzük. Ráadásul a természetes szálakból készült ruha tisztítása / szárítása / tárolása nagyobb odafigyelést kíván. Ezért fontos, hogy betartsuk a kezelésükre vonatkozó előírásokat, így sokáig szépek, újszerűek maradnak.


Lényeges tudnivalók

A jó minőségű kötött ruhadarabok elsődleges jellemzője a rugalmasság, forma- és színtartás, amit szeretnénk megőrizni minél hosszabb élettartamon keresztül.
Ezért:

1. Lehetőség szerint kézzel mossuk a ruhákat. Kíméletesen nyomkodjuk ki a vizet. Ne csavarjuk a ruhadarabot. (A kézi mosást különösen a kézzel festett fonalakból készült darabok első mosásánál ajánlott, ahol esetleg némi festékanyag távozhat még az anyagból.)

2. Finom (folyékony) mosószerek alkalmazása javasolt. A fehérítést és a fehérítőtartalmú mosószerek használatát színes ruháknál mindenképpen kerüljük.

3. Ha a ruhát mégis mosógépbe tesszük, maximum 40 C fokon (gyapjú esetében max. 30 C fokon), kímélő programmal mossunk.

4. Géppel történő mosás esetén tegyük párnahuzatba a a ruhadarabot, hogy a mosás fázisaiban ne nyúljon meg. Olyan huzatot válasszunk, amelyben kényelmesen elfér lazán hajtogatva a ruha, de ennél nem sokkal bővebb. (Célszerű rendszeresíteni e célra egy megfelelő nagyságú, régi párnahuzatot.)

5. A mosógépben ilyenkor legyen egyenletes (ne túl sok vagy kevés) töltet, elegendő hely a víznek. Azonos színvilágú és alapanyagú (kezelési módú) textíliákat mossunk együtt.

6. Ne vigyük túlzásba az öblítő használatát, hogy elkerüljük a visszamaradó anyagok felhalmozódását a textíliában. Forgódobos centrifugázás helyett inkább a mosógép kíméletesebb vízleszívásos centrifuga programja javasolt.

7. Gyapjúból és állati eredetű szálasanyagból készült termékekhez speciális gyapjúmosószert ajánlott.

8. A ruhadarabot formára igazítva, begombolva, terítve (pl. törölközőn) szárítsuk tiszta levegőjű helyen vagy a szabadban, de ne erős napfényben.

9. Soha ne vasaljuk a kézikötésű darabokat. (A gőzölés is szükségtelen, ha az előzőekben leírt útmutatásnak megfelelően járunk el, a ruha nem lesz gyűrött.)

10. Tiszta, levegős helyen tároljuk lazán hajtogatva, erős napfénytől védve. Soha ne akasszuk vállfára. Molytól óvjuk! Ugyanerre figyeljünk szállításnál is.


Foltok

Előfordulhat, hogy a ruhadarabon olyan eredetű szennyeződés keletkezik, amely a fenti kímélő -normál- eljárással nem távolítható el. Ez esetben azt ajánljuk, hogy a textíliát -az alábbiak szerint- kezeljük elő, és ezt követően alkalmazzuk a már ismertetett tisztítási eljárást.

(Javaslom, hogy az alábbi eljárásokat, vegyszereket mindig kis felületen, az anyag visszáján és kevéssé feltűnő helyen próbáljuk ki először, és csak akkor alkalmazzuk, ha meggyőződtünk róla, hogy nem okoz kárt a textíliában.)

A foltok eltávolítása:

Próbáljuk meg lehetőség szerint azonnal eltávolítani a foltot, amikor az még friss, és tudjuk, hogy mi okozta. Ne dörzsöljük! A cél a feloldása.

Vér
Azonnal távolítsuk el hideg vízzel.

Golyóstoll-tinta
Metanolt vagy metilalkoholt öntsünk egy kis darabka vattára. Ennek segítségével távolítsuk el a foltot, majd vízzel öblítsük ki.

Gyümölcsök
Olyan anyagok esetében, amelyek jól tűrik a fehérítést, használjunk magas perborát-tartalmú mosószert.

Rágógumi
Ecetbe áztatott anyaggal dörzsöljük meg, vagy jégkockával hűtsük, és ezután próbáljuk leszedni. Ha kell, tegyük a ruhadarabot a mélyhűtőbe.

Kávé
Azonnal távolítsuk el forró víz és olyan enzím-alapú mosószer segítségével, amelynek perborátot tartalmaz.

Zsiradék
Amennyiben az anyag ellenáll az ilyen kezelésnek, itassuk át acetonnal, vagy szappan és metilalkohol keverékével. Hagyjuk néhány óráig hatni az oldatot, s csak ezt követően mossuk ki a ruhát.

Ragasztó
Ha az anyag elvisel ilyen beavatkozást, tisztítsuk többször metilalkohollal.


Egy puha rongy segítségével, metilalkohol és ammónia azonos arányú keverékéből álló oldatával tüntessük el a fű- és spenótfoltokat.
Ezután szerves mosószerben mossuk.

Fagylalt
Folttisztító adalék segítségével langyos vízben mossuk.

Rúzs
Ha az anyag ellenáll ilyen kezelésnek, itassuk át metilalkohollal, majd mosogatószerben, finom vagy folyékony mosóporral tisztítsuk.

Tej
Azonnal áztassuk langyos, szappanos vízbe. Több órás áztatás után öblítsük, majd mossuk.

Körömlakk
Ha az anyag nem sérül, acetonos vattával távolítsuk el a foltot.

Cipőkrém
Metilalkoholos vattával vagy acetonnal kezeljük a szennyeződést, amennyiben az anyag ellenálló.

Paraffin / viasz
Távolítsuk el a viaszt. Helyezzük az anyagot két papírlap közé, és így gőzöljük ki belőle a maradék viaszt. Óvatosan bánjunk a szintetikus anyagokkal.

Mosószer foltok
Előmosás nélkül mossunk. Vigyázzunk arra, hogy ne töltsük túl a mosógépet.