Craftsy

Miután elég gyakran ajánlok oldalaimon kézimunkával kapcsolatos könyveket, újságokat, mintaleírásokat, talán érdemes azt is leírnom, hogy a magamén kívül senki másnak fonalas-kézimunkás-miegyéb üzletében nem vagyok érdekelt, egyszerűen csak kiválogatom mindenből, ami tetszik, és szívesen mutatom meg.

S bár nagyon sok az ingyenes, hasznos  mintaleírás, oktató videó - gyakorlatilag ezen az úton is jól lehet boldogulni, és a pénzt inkább fonalra tartalékolni -, mégis vannak modellek, könyvek és tanfolyamok, amelyek véleményem szerint megérik a ráfordítást. Egyrészt mert nagyon sok munka fekszik bennük, másrészt - ami nekünk még fontosabb - rengeteget lehet tanulni belőlük - még a gyakorlott kézimunkázóknak is.

Ezt gondolom a Craftsy online kézimunka-tanfolyamairól is. Igaz, kell hozzá némi nyelvtudás, de a videóleckéken van a hangsúly. Miközben tanulhatunk valami újat, el is készülhet egy saját darab az elsajátított új technikával. Együtt haladhatunk az oktatóval - mégis a saját ütemünkben. A honlap az első tanfolyamhoz jelentős, gyakran félárú kedvezményt ad. De később is, folyamatosan kínál kedvezményes tanfolyamokat, sőt, gyakran vannak nyereményjátékok is, amelyen szintén lehet tanfolyamot nyerni.

Előadóik valóban felkészült, profi kézimunkázók, gyakran könyvszerzők.

A megvásárolt tanfolyam írott anyaga letölthető, kinyomtatható, sok esetben  mintaleírást is tartalmaz. A jól szerkesztett, szövegesen is tagolt videóleckék szintén letölthetők, de a hozzáférés enélkül is folyamatosan biztosított, időben korlátlan, akkor és annyiszor nézzünk, amikor és ahányszor akarjuk. Könyvjelzőzzük, megjegyzésekkel látjuk el, visszatekerjük, ha szükséges. Az oktatóval, a csoporttársakkal megbeszélhetjük esetleges nehézségeinket, ötleteinket, kérdéseinkre választ, a tanuláshoz segítséget kaphatunk. Megnézhetjük a társak már elkészült munkáit, feltölthetjük a sajátunkat.

A legtöbb tanfolyam nem pusztán egy-egy technika oktatása (pl. fair-isle kötés), hanem egyúttal egy mintadarab elkészítése is. Ez - megítélésem szerint még vonzóbbá teszi a Craftsy tanfolyamait, hiszen törekvésünk magával hozza kézzelfogható jutalmát.

A tanfolyamok között vannak ingyenesek is (ezek is nagyon hasznosak), a többi  ára általában 9.99-39.99 USD között van. Ezért - a fent elmondottakon kívül - sok-sok óra átgondolt, könnyen követhető tananyagot kapunk cserébe.

A kötő és horgoló kurzusokon kívül más kézműves tanfolyamokból is válogathatunk itt, mi több, időről-időre bővül a kínálat.

A honlapon túl a mobil alkalmazás is jól használható, kipróbáltam.