2019. április 29., hétfő

Rózsafa

A virágok csendesek. Halkan szólnak hozzánk...
Isten szépségének nagykövetei ők, az Édenkertből közöttünk maradt törékeny csodák... Tisztaságuk tükrében látjuk, hogy kik is lehetnénk, ha nem szolgáltunk volna annyi úrnak.  

(Enzsöl Ellák)  

Jó ideje beleszerettem egyrészt a horgolt virágok sokféleségébe, lehetőségeibe, másrészt a kézzel festett merinó fonalak gyönyörű, intenzív színeibe. A hosszú évek óta féltve őrzött alapanyagokra így végre rátalált bennem a forma, ahogy erre a mély, borvörös motringra is, amiből összesen egy állt rendelkezésemre. 120 grammnyi anyagból kellett a maximumot kihozni, és örömmel nyugtáztam a munka végén, hogy bár a motívumokat egyenként készítettem el, majd varrtam össze, csupán fél gramm veszteség keletkezett.

Nagyobb felületre nyílt volna lehetőség, ha a nagy virágok - ahogy pl. a Viola nevű darabom esetében is - maradnak két dimenzióban, de ezúttal mégis másképp, három rétegben horgolt motívumok mellett döntöttem.
Mindig szeretek egy kicsit mást csinálni.

A fényképezés - az esős, borűs időtől eltekintve - újra élmény volt, a gyapjú matt, gyönyörű, mély színei igencsak fotogének, sokkal könnyebb fotózni, mint mondjuk a fényes bambuszt vagy a selymet.

Most két másik munka is folyamatban van, a fonal azonos, a színek és formák mások. De terveim szerint jó ideig maradok ennél a vonalnál, vagyis a horgolt motívumokból - főként virágokból - készülő sálak, kendők, gallérok, "nyakékek" birodalmában. Egyrészt a bejegyzés elején már említett szerelem okán, másrészt azért is, mert aki kézimunkázik, bizonyosan tudja, hogy ezek a fonalak nem olcsók. Nehéz lenne belőlük pulóvernyi mennyiségeket vásárolni. Ahogy már utaltam is rá, a régebben megvásárolt egy, két, maximum három motringok most találnak formát, és eddig is fontos volt számomra a nyak hangsúlyozása, így egyáltalán nem bánom, hogy viszonylag kis mennyiségekből gazdálkodhatok egy-egy új munkánál.

Az így elkészült darabok egyszerre lehetnek díszítő céllal viselt gallérok ruhák, kabátok felett, vagy átlapolva nyakmelegítő sálak, kendők.

A Rózsafa ismét szimmetrikus elrendezéssel készült, de többféleképpen hordható. Sok-sok képet töltöttem fel róla a Munkáimból menübe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése