2018. szeptember 4., kedd

Papírjátékok 1

"Irmagját se tűrd magadban semmiféle társadalomjavító szándéknak. Mert minden elvont közösség ködkép; és aki a ködben rohangál, előbb-utóbb elevent tipor.
Tiszteld, ápold szűkebb és tágabb otthonodat: a családot, nemzetet, emberiséget. De egyiket se téveszd össze azokkal, kik e fogalmakra hivatkozva ártalmasat követelnek.
Mi ártalmas? ha Pétert azzal akarod segíteni, hogy Pált visszaszorítod. – Amelyik nemzet ezt homlokán viseli: nem vész el soha...Bárkit csak úgy segíthetsz, hogy más rovására ne essék.
Népedet és az emberiséget csak azáltal javíthatod, ha önmagadat javítod.
Az igazság sosem az emberiséget, mindig csak az egy-embert válthatja meg."

Weöres Sándor: A teljesség felé - részlet

Kötött-horgolt ruhákhoz, egyéb kézimunkákhoz, fonalakhoz, szálasanyagokhoz terveztem címkéket, zárószalagot pár hónapja. Ez annyiból veszélyes dolog, hogy megint egy másik anyag, ezúttal a papír végeláthatalan, XXI. századi lehetőségeinek szövevényébe bonyolódtam, ahonnan sikerült azért kikeverednem komolyabb pénzkiadás nélkül.

A hagyományos címkéktől különféle formákig jutottam, kicsit utánanéztem a nyomdai lehetőségeknek is, kínai gyártóknak (akik komoly ipari gépekkel rendelkeznek és minden ötleted megvalósítják), no meg a vágógépek varázslatos világának. Az utóbbi persze azonnal rabul ejtett, hiszen megint az önállóság - csináld magad - vonzó ígéretével kecsegtetett.

Szerencsére - az árak okán - könnyebb volt az ellenállás a kísértésnek, de azért tényleg izgalmas dolog ez. A sablonos vágógépek (pl. Sizzix) nemigen érdekeltek, mert minden egyes sablont meg kell venni vagy megcsináltatni.
Annál inkább a számítógéppel vezérelt masinák (pl. a Silhouette és különösen a Cricut), amelyekkel minden elképzelés megvalósítható, ráadásul tanfolyamok is vannak hozzá. A Cricut újabb gépei nemcsak papírt, kartont, de szövetet, bőrt, falemezt is vágnak. Persze semmi sincs ingyen, a gép egyszeri árán túl az online szoftver jelenleg ingyenes, de minden hozzávaló (pengék, papírok, alapanyagok, filctollak - mert nemcsak vág, ír és rajzol is) bizony pénzbe kerül.

Szóval jó volt nézegetni a lehetőségeket, s talán annak, aki például egyedi esküvői meghívókat készít megrendelésre vagy látványos, fali papírvirág dekorációkat, érdemes lehet befektetni ilyesmibe. Nekem a papír csak kiegészítő szükséglet, s bár szívesen játszom vele, azért komoly összegeket nem érdemes rá költenem, hacsak nem áll bálákban a pénz itthon - és nem.

Ötleteket viszont kaptam, és - ahogy a képeken látható, beszereztem néhány virágmintás lyukasztót, pár dekortapaszt (japán washi tape) és egy címkelyukasztót. No meg csináltam próbababa sablont szintén címkékhez. Ez utóbbit ollóval vágni kicsit komplikált, lehet, hogy egyszer majd kis tételben elkészíttetem valaki mással, akinek a papír a fő munkaanyaga és mondjuk van otthon egy Cricut gépe.

A gyerekkori szórakozáshoz visszatérve még pár rózsát is hajtogattam különféle papírokból. Kicsit szögletesek még, fontos, hogy a papír ne legyen túl vastag, de ezt is kipróbáltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése