2018. szeptember 10., hétfő

A Napmátka mintákról


Többek kérésére folyamatosan készítem a munkáim mintaleírását. Magyarul ezek ingyenesen hozzáférhetők lesznek, pontosabban szólva több közülük már a Bolt menüből le is tölthető. Remélem, hogy sokan örömüket lelik majd az elkészítésükben.

Általában szólva a ©Napmátka minták nem túl bonyolultak, némelyik egészen egyszerű. Inkább egy-egy ötleten, megoldáson alapulnak, és persze a jó fonalválasztáson. Ezen kívül a pontosan kivitelezett részleteken. Kiemelt szerepet kap bennük a szegély (amely szinte mindig horgolt, még ha kötött ruháról is van szó) és a nyakmegoldás (nem szeretem a gallér nélküli vagy körgalléros darabokat, számomra ezek nem nőiesek.)

Fontos jellemzőjük még a viszonylag szoros kötés / horgolás, általában kisebb tűvel készülnek, mint amit az adott fonalhoz ajánl a gyártó. Szeretem az érdekes, textúrált felületeket. Kötés esetén nagyon ritkán dolgozom egyágú fonallal, azokból inkább horgolok.

A mintaleírásokban szereplő fonalak nagy része már nem kapható. Ez nem azért van így, hogy kitoljak másokkal, egyszerűen ilyen a piac, a fonalak nagy többségét egy-egy szezonban gyártják, később már nem kaphatók. Vannak persze olyan fonalak is, amelyeket éveken keresztül megvásárolhatunk, de igazság szerint ez a kevesebb.

Nincs is gond ezzel, s bár az én szívem is fáj sokszor egy-egy fonal után, így viszont minden darab és természetesen mindenki "másolata" egy kicsit más és más, igazán egyedi és csak az övé. Megismételhetetlen.
Van olyan munkám, amit sokan szerettek volna (pl. a Szellő), de évek óta nem találunk hozzá hasonló fonalat.
Ezzel együtt izgalmas lehetőségek rejtőznek abban, hogy egy mintát, modelt más fonalból készítsünk el. Kinek van kedve mindig ugyanolyat csinálni?

A leírásokban ugyanakkor szerepel az eredeti fonal neve és minden jellemzője (összetétele, vastagsága, színe, stb.), így kereshetünk hozzá hasonlót, de megálmodhatunk valami egészen újat is. Végtelen számú a lehetőség.

A képeken látható mintát is többen kértétek. Erre egy kicsit várni kell, mivel ezt angolul sem készítettem el annak idején, így most több munkám lesz vele.
Aki szeretné elkészíteni, addig is gondolkodhat abban, mivel helyettesítené az eredeti fonalat (amely egyébként még elvétve fellelhető.) 45-50 dkg-ra lesz szükség M-es méretben. Ehhez egyébként jó segítség lehet a Yarnsub nevű oldal, amely mindig javaslatokat tesz egy-egy fonal kiváltására. És persze a Ravelry, aminek fonal- és képgyűjteménye utólérhetetlen és egyúttal felbecsülhetetlen segítség. Mindkét oldal böngészéséhez szükséges azonban minimális angol nyelvismeret. De itthon is kereshetünk helyettesítő fonalakat, és ehhez a darabhoz - ha újra elkészíteném - talán valamilyen színes Luisa Harding fonalat választanék.

Az új babán történő újrafotózások ezzel véget is érnek, a régi darabjaimból ugyanis már nincs meg több. Viszont a mintaleírások - idővel - néhány korábbi, és reményeim szerint az újabb darabokkal (például a készülő virágos sállal) is bővülnek.

Mindenkinek örömteli kézimunkázást kívánok, egyúttal kérem a Tájékoztatóban foglaltak tiszteletben tartását. Kérdéseitekre szívesen válaszolok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése