2018. augusztus 17., péntek

Horgolt virágok


"Már egy kerek esztendeje volt, hogy eljött hazulról, azt hitte, hogy: no már a világ vége sem lehet messze. Amint megy, mendegél, meglát egy gyönyörű szép szigetet. Hát azon a szigeten annyi a virág, hogy a szeme nem telt be a nézésével. Volt ott rózsa is, nem egy, de száz; nem száz, de ezer, szebbnél szebb; égővörös, haloványvörös, sárga, mint a színarany, s fehér, mint a fehér liliom."

(A rózsa - Benedek Elek: Magyar mese- és mondavilág) 

Mostanában nem regényeket, hanem meséket olvasok fel Apunak estefelé, amíg a teraszon pihen és nézi ahogy a kutya és a cicák vacsoráznak, figyeli, hogy visszatérnek-e még a gólyák a fészekre idén. Vélhetőleg már nem, ebben az évben jóval előbb megnőttek a kicsik, minden előbb történt a kertben is a nyárias tavasz okán. A rózsák is egy teljes hónappal korábban nyíltak először. Szóval úgy gondolom, a gólyák már csapatba verődve húzódnak dél felé, a fiatalok biztonsággal repülnek, és valószínűleg már vadászni is tudnak. Az árnyas folyópart jobb hely ilyenkor, mint a forró és hozzájuk képest kicsire zsugorodott fészek. De a folyópart sem zajos, a nagy szárazság miatt alacsony a víz, és bizonyára kevesebb számukra az élelem. Tavaly sem várták ki az ünnepet, idén is előbb vonulnak, pedig jó augusztus végén a jövő tavaszt ígérő kelepelésüket hallgatni. Nem volt sok fészek ez évben, csak kettő a faluban, de mindkét fészken 4-4 gólyakölyök nőtt fel egészségben.
Az egyik kicsi ugyan kiesett a fészekből már egészen "nagyként" - vagy nem sikerült az első repülési kísérlete, de egy bokron landolt, nem történt komolyabb baj. Hozzá kihívtuk a nemzeti park (ANP) munkatársát, s így a többi, hasonló sorsú társával indul tovább még az idén.

Ilyenkor már nem olyan szép a kert, ez a kivárás ideje, még nincsenek itt az ősz színei, virágai, a nyáriak pedig már a locsolás ellenére is megszenvedték a hőséget. A szőlő még nem mind érett be, de a lugas már sárgul, a nyárvége nem az én időm.
A rózsák is szeptemberben lehetnek újra igazán szépek.

És már meg is érkeztünk a virágokhoz, amiről a fenti meserészlet, no meg a bejegyzés is szól. (A mese különlegessége egyébként, hogy a világszerte ismert vagy félreismert(?) szépség-szörnyeteg történet magyar változata.)
Virágokat horgolni gyönyörű dolog, ezt szerintem mindenki tudja, aki valaha is csinálta. Már csak azért is, mert minden motívum egy kis külön alkotás, hamarabb megvan, mint egy egész ruhadarab vagy terítő, és már önmagában díszit, sokféleképpen felhasználható. Napi örömet is ad, nemcsak a majd egyszer kész lesz ígéretét, bár kézimunkázni így is, úgy is jó dolog.

Én most egy szabálytalan formájú sálat, nyakravalót, gallért készítek színátmenetes fonalból (Noro Silk Garden Lite), ahol az azonos forma mellett is más és más minden virág. Pontosabban szólva nem is azonos a forma, mert a virágok hol középen, hol a széleken még kapnak úgynevezett ráhorgolást, felületi horgolást (surface crochet), ami által részben kicsit mervebb, jobb tartású lesz a vékony, egyszálú fonalból készült motívum, részben pedig izgalmas, hangsúlyos felületek keletkeznek. Ez a horgolástechnika különbözik a 3D néven ismert horgolástól, ahol lényegesen kiemelkedünk a felületből, és ténylegesen háromdimenziós alakzatokat készítünk.

A fonal különlegességét adja, hogy háromféle természetes szál, selyem, gyapjú és moher alkotja. (Selyem alatt is sokféle megjelenésű és tulajdonságú anyagot érthetünk, a Tudástár/Szálasanyagok cikkében több információ olvasható róla és a képek is érdekesek.)

Ez a darab tehát készülőben, az egyik felét a fonal drapp-aranybarnás-kékes árnyalatai (a képeimen), a másik felét a sötétbarna, fekete és szürkés motívumok adják majd. Nem fokozatos színátmenettel, de azért csoportosítva képzeltem el a színek felhasználását.

A virágok és a sál készítéséhez - terveim szerint szeptemberben - lesz mintaleírás, ezúttal magyarul is. A már elkészült, ingyenes magyar minták a Bolt polcain találhatók. Aki szeretné elkészíteni, addig is megnézheti ezt a képes útmutatót a ráhorgolás / felületi horgolás mikéntjéről: https://www.wikihow.com/Surface-Crochet.

A sál illetve a virágok elkészítéséhez az első módszert, a kúszószemes (slip stitch) ráhorgolást fogjuk használni. Kicsit szokni kell, hogy ilyenkor a szálat a már kész felület fonákján vezetjük, ezért (is) érdemes ezeket a díszítéseket akkor elkészíteni, amikor még nem horgoltuk egymáshoz a virágokat.

A Vízpart fonal további sorsával még adós vagyok, de valószínű, hogy szövésben találja meg majd a a helyét, azzal pedig "dologidőben" nem foglalkozom. Talán majd télen.

2 megjegyzés:

  1. Az ezüsthíd körsál álomszép, megpróbálom elkészíteni a Keresztlányomnak karácsonyra, ha sikerül küldök fotót, - gratulálok a munkáihoz, és sok-sok köszönet az elérhető minta-leírásokért. Üdvözlettel : szabó mária

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mária! Köszönöm a figyelmet, az érdeklődést a munkáim iránt. Az Ezüsthíd gyorsan elkészíthető darab, remélem, sok öröme lesz benne Önnek is és a megajándékozottnak is, és sikerül szép fonalat találni hozzá. Kíváncsian várom a fényképét! A továbbiakban is igyekszem a magyarul elérhető mintaleírásaim sorát bővíteni.

    VálaszTörlés