2018. augusztus 26., vasárnap

...avagy a fény arcai

"nincs más, igazi élet, csak az a pogány és vad öröm, mely elragad mindent, ami él, ha fény esik reá"

(Márai Sándor)

Színek, formák, felületek iránti vonzódásomról már írtam sokszor, többek között e napló első bejegyzésében is. Segítségükkel most a láthatatlan és mégis jelenvaló fény arcainak nyomába eredek.

Hogy kézzelfoghatóvá tegyem egy kicsit ezt az örömteli élményt, tegnap újrafotóztam egyik tavalyi modellemet, az Ezüsthidat.

Az első fényképezés december elején történt, reggeli fényben, a régebbi fekete babán, amire azért egy fehér pólót is felhúztam, sőt, egy antracit színű kabátkát is előkaptam néhány kép erejéig. Hó nem volt, a nap nem sütött, így a télre jellemző kékes felhangoktól sem kellett tartanom.

Kilenc óra tájban készülhettek a képek a zöld fáskamra előtt. Nagyon elégedett voltam, mert reggel ritkán sikerülnek jól a képeim és féltem, hogy a világos részeken túl sok lesz a fény, nem látszik majd jól a horgolt felület.
Az akkori fényképezés eredménye itt látható. Nagyon egyértelmű, erősen monokróm, határozott.

Tegnap este még kimentünk egy rövid sétára Apuval, de előtte - úgy fél hét körül - ránéztem a fémlemezes, kicsit már megkopott festésű nagykapunkra, és akkor ért a felismerés, hogy hát itt van a szemem előtt! Még elég nagy is. Igen, a háttér, amit kerestem. Nem mondom, hogy mindenhez, de sok-sok darabhoz jó lehet. Az alapszín világosszürke egy kevés rozsda-rózsaszínnel, idő koptatta foltokkal, épp csak elütő javításokkal, mint egy vízfestmény. Nem túl világos és nem is túl sötét, remek lesz!
(Azóta szóltam is férjemnek, nehogy eszébe jusson belülről átfesteni.)

Amúgy is szándékomban állt már kipróbálni az új babával az Ezüsthidat. A kapu udvar felőli oldala nyugati napot kap, így este hét előtt jól lehet ott fényképezni. Az új sorozat tehát egy nyáresti képsor lett, ez kicsit kékesebb és jóval lágyabb az előzőnél - nyilván a háttér és a "babaruha" miatt is.
Ezt is szeretem...

Még egy fontos dolog: a Boltba felkerülő ingyenes, magyar nyelvű minták közül ez az első, amit már most letölthet, aki szeretné elkészíteni.

Gyorsan készül, és a már korábban említett ráhorgolás (felületi horgolás) az egyetlen kihívás kezdők számára a mintában, de ez sem túl nehéz, csak szokni kell, hogy a fonalat ilyenkor a darab hátoldalán vezetjük. Remélem, sokaknak lesz öröme benne.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése